Google PlusFacebookTwitter

on Dec 8, 2013 in Uncategorized

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Jabatan Teknologi Kejuruteraan Mekanikal Dan Pembuatan

automotifKursus ini direkabentuk untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran dalam merekabentuk, mengendali dan mengurus sistem dan peralatan yang digunakan dalam Teknologi Pembuatan. Ini bertujuan bagi memastikan kenderaan tersebut tidak akan bergerak dan berada dalam keadaan selamat. Selain dari itu brek tangan berfungsi sebagai membantu memberhentikan kenderaan seandainya sistem brek hidraulik kurang berfungsi.Amalan ini tidak harus diamalkan,hanya sekadar waktu kecemasan sahaja. Agar pemeriksaan dapat dilakukan dengan mudah, tongkatlah kenderaan hingga kedua-dua roda depan tergantung. Selepas itu putarlah stereng ke kanan penuh, kemudian gerakkan stereng sedikit ke kiri dan ke kanan.

Dalam keadaan lain pula, ketika memandu kenderaan di atas jalan yang datar, stereng terasa cenderung untuk berputar ke sesuatu arah. Apabila kenderaan masih cenderung untuk membelok ke satu arah, hentikan kenderaan dan lakukan pemeriksaan seterusnya. Bagi mengetahui puncanya, pertama, pemilik perlu memeriksa dengan melihat pada tempat meletak kenderaan. Jika ada bekas titisan minyak atau terhidu bau petrol di kawasan itu, bermakna kenderaan mungkin mengalami kebocoran dan ia perlu dihantar ke bengkel untuk dibaiki.automotif

Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan, periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak di pasaran. Apabila memandu kenderaan penumpang atau trak, terutama trak kecil diatas jalan kasar atau rosak, biasanya akan terasa ada goncangan sehingga stereng perlu dipegang dengan kuat. Namun demikian, anda juga dapat merasakan adanya getaran atau goncangan pada stereng dan badan kenderaan walaupun keadaan jalanraya datar dan baik, pada suatu kelajuan antara 70 kilometer sejam (kmj) dan 80km.

Kita berharap agar penjualan dan pemakaian Spark plug laser secara meluas di seluruh dunia dapat dipercepatkan, agar polusi {gas|fuel|gasoline} kenderaan dapat dikurangkan seminimum mungkin. Sistem kerangka dan suspensi – Berfungsi menyokong enjin, pemandu, penumpang serta kenderaan itu sendiri. Sebagai seorang pelajar Teknologi Kejuruteraan Penerbangan dan berkecimpung dalam bidang Kemahiran Malaysia Tahap {4|four}, saya menulis da laman ini sekadar berkongsi {idea|concept|thought}. Ada juga sumber mengatakan Suzuki bakal membekal 1,500 unit Ertiga sebulan untuk dipasarkan di Malaysia.

Jangka waktu penggunaannya juga adalah merupakan satu faktor yang diambil kira dalam Sistem adalah untuk membolehkan pengguna menggunakan minyak Pelincir dalam jangka masa yang tertentu.Jangka waktu penggantian minyak pelincir mestilah sesuai dengan petunjuk-petunjuk yang telah diberikan oleh pembuat kenderaan. Tetapi,pada umumnya penggantian minyak pelincir enjin kenderaan penumpang dilakukan pada setiap 5000 Km jarak perjalanan.Sedangkan untuk kenderaan berat seperti Bas dan Trak pula adalah pada setiap 3000 Km.Namun demikian hendaklah menggantikan minyak Pelincir apabila keadaannya sudah kurang memuaskan,meskipun jaraknya belum sampai.

Paras rizab Lembaga Tabung Haji negatif dan tidak akan dapat membayar {8|eight}.{8|eight} juta pencarum sebarang dividen tahun ini jika tidak mengambil tindakan menyelesaikan masalah ini, kata Gabenor {Bank|Financial institution} Negara Malaysia Tan Sri Zeti Akhtar Aziz kepada lembaga itu baru-baru ini. Beliau memberitahu Jamil disebabkan perkara ini, keberkesanan Lembaga Tabung Haji dalam membantu umat Islam di Malaysia menunaikan ibadah haji mungkin terjejas.

automotif